Alman ekonomisindeki fabrika siparişleri, Ocak ayında, aylık bazda beklenmedik bir şekilde %11,3 gerileyerek, önceki yılın aynı ayına göre de %6 azalma gösterdi. Bu durum, Avrupa'nın lokomotif ekonomisinin son zamanlardaki durağan performansına ve toparlanma sürecindeki güçlüklere dikkat çekiyor.
Aralık ayında bir yükseliş kaydeden siparişlerin, yılın ilk ayında bu derece düşmesi, ekonomistler tarafından yapılan %6'lık düşüş tahminlerinin oldukça üzerinde gerçekleşti. Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), bu sert düşüşün, büyük siparişlerin Aralık ayındaki anormal yükselişten sonra normale dönmesinden kaynaklandığını ifade etti.
Destatis verilerine göre, büyük dalgalanmaların etkilerinden arındırılmış üç aylık veriler ise, bir önceki üç aya kıyasla %2,3 artış sergiledi.
Bu rakamlar, Almanya'nın 2024 yılının ilk aylarında kuvvetli ihracat verileri açıklamasının ardından gelerek, ülkenin endüstriyel zayıflığından yavaş yavaş kurtuluyor olabileceğine işaret etti.
Buna rağmen, ülkenin önde gelen imalat sektöründeki uzun vadeli düşüş, genel ekonominin durgunluk içinde olabileceği endişelerini güçlendiriyor. Almanya Merkez Bankası (Bundesbank), 2023'ün son çeyreğinde %0,3 oranında azalan üretimin, yeni yılın ilk çeyreğinde de daralma gösterebileceğine yönelik uyarılarda bulunsa da, keskin bir gerileme beklenmiyor.
Almanya, geçtiğimiz yıl, G-7 ülkeleri arasında GSYH'si daralan tek ülke oldu. Zayıf global talep, yüksek enflasyon oranları, Rusya'dan alınan ucuz enerjinin yitirilmesi ve bütçe harcamalarının sınırlanmasına yönelik mahkeme kararları Alman ekonomisini olumsuz etkiledi. Bu faktörlerin birleşimi, ülkenin GSYH'sinin %0,3 oranında azalmasına neden oldu.