Dolardaki Artış Work and Travel Programını Nasıl Etkiledi?
Beliz Karasu Görüntlenme: 8998
Dolardaki Artış Work and Travel Programını Nasıl Etkiledi?
Her yıl binlerce öğrenci tarafından tercih edilen Work and Travel programı bu sene TL’nin dolar karşısında değer kaybı nedeniyle başvuruda bulunmak isteyen öğrencilerin kafasında bir takım soru işaretlerine yol açtı. Öğrencilerin akıllarında pandemiden ve doların artmasından kaynaklı bazı soru işaretleri bulunsa da her yıl olduğu gibi bu yılda hayallerinin peşinden koşmak isteyen Work & Travel öğrencilerinin programa olan taleplerinde bir azalışa rastlanmamaktadır.
Her sene olduğu gibi bu sene de programa olan talebin azalmamasının başlıca sebepleri arasında Amerika’da çalışılan işlerin saatlik ücretlerine gelen zamlar da bulunmaktadır. Ülkemizde dolar kuru artsa da öğrenciler gittiklerinde dolar kazandıkları için hem Türkiye’de yapmış oldukları masrafları hem de oradaki yaşam masraflarını karşılayabilmektedir.
Haftalık 40 saatlik yasal çalışma saatlerinin üzerinde çalışıp mesaiye kalan öğrenciler saatlik ücretlerin 1,5 katını kazanırlar ve böylelikle ayda ortalama 1800-2200 dolar kazanma fırsatı yakalarlar. Genel bir matematik hesaplamasıyla öğrenciler 3 ayda program ücreti masrafını çıkarmış, yaşam masraflarını karşılamış ve gezmek için ekstra para biriktirmiş olurlar. Bu nedenle krizi fırsata çevirmek isteyen öğrenciler için dolar kurundaki artış aslında bir avantajdır. Özellikle ikinci veya üçüncü bir işte çalışan öğrenciler Türkiye’ye döndüklerinde hem güzel bir birikimle dönmüş hem de asla unutamayacakları, harika bir yaz geçirmiş olurlar.