Türk ya da yabancı, yaptıkları işlerle dünyadaki pek çok kişiye ilham olan ve servetleriyle de adından söz ettiren iş insanları dediğimizde mutlaka takip edilmesi gereken 10 iş insanını yazımızda sizler derledik.
1. Elon Musk
ABD'li elektrikli otomobil üreticisi Tesla, Üst Yöneticisi (CEO) Elon Musk özellikle Twitter paylaşımlarıyla sık sık gündem olan bir iş insanıdır. Elon Musk 28 Haziran 1971 doğumludur. Mühendis, endüstriyel tasarımcı, teknoloji girişimcisidir. Doğduğu yer olan Güney Afrika Cumhuriyeti dışında, Kanada ve ABD vatandaşıdır. Elon Musk SpaceX şirketinin kurucusudur. Elon Musk, 2018 yılında Kraliyet Topluluğu Üyesi (FRS) seçildi. Ayrıca Forbes dergisinin Aralık 2016'da yayımladığı "Dünya'nın En Güçlü İnsanları" listesinde 25. Sırada yer aldı. 2019'da yine Forbes'un yayımladığı "Dünya'nın En Yenilikçi İnsanları" listesinde ise ilk sırada yer aldı. Ocak 2021'in ilk haftasında Elon Musk, Jeff Bezos'u geçerek yaşayan en zengin kişi oldu.
2. Mark Cuban
Mark Cuban, Amerikan basketbol takımı olan Dallas Mavericks’in sahibidir. Kendisi Linkedin hesabı üzerinden çok sayıda iş geliştirme, iş modelleri ve yatırımcı bulma konuları üzerine önemli etkinlikler düzenlemekte ve dünyanın pek çok yerinden iş insanı ve girişimciye ilham olmaktadır. Linkedin’de oldukça aktif olan Mark Cuban takip edilmesi gereken iş insanları arasında önemli bir yere sahiptir. Linkedin’de 6 milyon 240 bin takipçisi bulunmaktadır.
3. Bill Gates
Bill Gates 28 Ekim 1955, Seattle’da doğmuştur. Amerikalı girişimci, yazılımcı, yazar, yatırımcı ve iş adamıdır. Microsoft’un kurucusudur. Microsoft, kendini mikro bilgisayarlar için yazılım geliştirmeye adayan ilk işletmelerden birisidir. Aradan kısa bir süre geçtikten sonra General Electric gibi şirketler, Microsoft'un devamlı müşterileri arasında yer almaya başladı. Gates; 1977'de, aletlerini BASIC ile donatabilmek amacıyla, Apple, Tandy ve Commodore gibi PC (Personal Computer - Kişisel Bilgisayar) üreticileriyle lisans sözleşmeleri imzaladı. Ayrıca FORTRAN, COBOL ve Pascal gibi yazılım dillerini geliştirmekle, Microsoft'a bir üstünlük ve uluslararası pazar yolunun kendilerine açılmasını (1978'den sonra ilk Japonya olmak üzere) sağladı. Bill Gates’in Linkedin’de 30 milyona yakın takipçisi bulunmaktadır.
4. Arianna Huffington
Thrive Global’in kurucusu ve CEO’su, Huffington Post’un kurucusu ve en son thrive ve Uyku Devrimi de dahil olmak üzere 15 kitabın yazarıdır. Kendisi Time dergisinin dünyanın en etkili 1000 insanı ve Forbes’un en güçlü kadınları listesine seçildi. Linkedin’de 9 Milyon 502 bin takipçisi bulunmaktadır.
5. Allie K. Miller
Allie, dünyanın en ünlü ticaret devlerinden biri olan Amazon’un Yapay zeka ve İş geliştirme departmanının Amerika Birleşik Devletleri başkanıdır. Ayrıca Allie K. Miller IBM’de en genç yapay zeka ürünü üreten kadındır. Bu alana ilgili olan kişilerin mutlaka takip etmesi gereken isimler arasında gelmektedir.
6. Acun Ilıcalı
Ali Acun Ilıcalı doğum tarihi 29 Mayıs 1969 Edirne’dir. Türk televizyoncu, sunucu, girişimcidir. Uluslararası yapımcı ve iş insanıdır. Televizyon kanalları TV8 ve TV8,5'un, dijital platform Exxen'in sahibi, ABD, Meksika, Romanya, Macaristan, Brezilya, Kolombiya ve Yunanistan dahil dünyadaki pek çok ülkede prodüksiyon şirketleri bulunan, dünyanın önde gelen televizyon kanallarına prodüksiyonlar yapan ve çalıştığı kanallara yayın stratejileri geliştiren Acun Medya Grubu'nun kurucusu ve yönetim kurulu başkanıdır. Ayrıca, dünya genelindeki ilk spor ve realitenin bir arada olduğu yarışma programı Exathlon'un format sahibi ve İngiltere EFL Championship ekiplerinden Hull City AFC futbol takımının yeni patronudur.
7. Murat Ülker
Murat Ülker doğum tarihi 21 Mart 1959 İstanbul’dur. Türk sanayici ve iş insanıdır. Ülker, 2021 yılındaki 6.3 milyar dolar servetiyle Türkiye'nin en zengin kişisi, dünyanın ise en zengin 421. kişisi unvanına sahiptir.
8. Rahmi Koç
Mustafa Rahmi Koç doğum tarihi 9 Ekim 1930, Ankara’dır. Türk iş insanıdır. Koç Holding Yönetim Kurulu Onursal Başkanıdır. Yönetimi, ünlü iş insanı Vehbi Koç’tan devralan Rahmi Koç, 4 Nisan 2003 tarihinden itibaren Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı çocuklarına devretmiştir. Dört torun sahibidir.
Deniz tutkusuyla tanınan Rahmi Koç, dünya turuna çıkmıştır. Nazenin IV yelkenlisiyle Fenerbahçe Marinası’ndan 19 Eylül 2004 tarihinde denize açılan Rahmi Koç, yaklaşık 2 yıl süren bir dünya turu gerçekleştirdi. 657 gün süren, 28.250 deniz mili yol yapılan ve 5 kıtaya ulaşarak tamamladığı yolculuğun seyri süresince Nazenin IV, Atina, Korint Kanalı, Cebelitarık Boğazı ve Kanarya Adaları üzerinden Atlantik Okyanusu’nu geçti. Daha sonra Panama Kanalı’ndan Pasifik Okyanusu’na açıldı. Galapagos Adaları, Yeni Zelanda ve Avustralya’nın ardından Singapur, Phuket, Sri Lanka ve Hindistan etapları yapıldı. Basra Körfezi ve Süveyş Kanalı üzerinden Port Said’e ulaşan ekip, Samos ve Midilli’ye uğrayarak, Çanakkale Boğazı üzerinden yeniden İstanbul’a geldi ve Nazenin IV yelkenlisi yine Fenerbahçe Marinası’na yanaştı. Rahmi Koç, Forbes Türkiye'nin 2017'de hazırladığı “En Zengin 100 Türk” listesinde 2.2 milyar dolarlık servetiyle 6. sırada yer almaktadır.
9. Güler Sabancı
Güler Sabancı 14 Ağustos 1955 Adana doğumlu Türk iş insanıdır. Sabancı ailesinin üçüncü nesil üyesi ve Sabancı Holding'in yönetim kurulu başkanı ve murahhas üyesidir. Kariyerine Lassa’da başlayan Sabancı, grubun farklı şirketlerinden çeşitli görevler üstlenmiştir. Güler Sabancı, Sabancı Üniversitesi'nin Kurucu Mütevelli Heyeti Başkanı, Sakıp Sabancı Müzesi Yönetim Kurulu Başkanı ve Hacı Ömer Sabancı Vakfı'nın da Mütevelli Heyeti Başkanıdır.
Güler Sabancı; Forbes dergisi tarafından her yıl yayınlanan "Dünyanın En Güçlü 100 Kadını" 2021 listesinde, aralarında Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, Türk-Alman bilim insanı Özlem Türeci ve Bill & Melinda Gates Vakfı eş başkanı Melinda Gates'in de bulunduğu listede 77. sırada yer aldı.
10. Hüsnü Özyeğin
Hüsnü Özyeğin 1944 İzmir doğumlu Türk iş insanıdır. Fiba Holding yönetim kurulu başkanıdır. 32 yaşındayken (1977) Pamukbank genel müdürü oldu. 1984'te yine Karamehmet'e ait Yapı Kredi Bankası'nın genel müdürlüğüne geçti. Özyeğin, 1977-1984 yıllarında Pamukbank'ta ve 1984-1987'de de Yapı ve Kredi Bankası'nda genel müdürlük yaptı. Hüsnü Özyeğin, 1987 yılında Yapı ve Kredi Bankası'ndan ayrılarak kendi bankası Finansbank'ı kurdu.
Fiba Holding bünyesinde 30'dan fazla şirketi bulunan Özyeğin, 1996 yılında satın aldığı Gima ve Endi'yi Sabancı Holding'in yüzde 40 ortak olduğu CarrefourSA'ya sattı. Özyeğin, İstanbul'daki Swissotel The Bosphorus'u Nisan 2005'te yaklaşık 100 milyon dolara alarak turizm sektörüne adım attı. Hüsnü Özyeğin, Forbes Türkiye'nin 2020'de hazırladığı “En Zengin 100 Türk” listesinde 2,2 milyar dolarlık servetiyle 5. sırada yer almaktadır.
Kaynak : https://www.ticimax.com/