Sponsorluk Almak için 5 Tavsiye
Markalara değer katan en önemli uygulamalardan biri de sponsorluktur. Marka ve kuruluşları birbirinden ayıran sponsorluğun birçok avantajı olduğu gibi vergisel kazanımları da mevcuttur. Örneğin; kültür, sanat ve spor etkinliklerini desteklemek amacıyla yapılacak harcamalarınız, gelir ve kurumlar vergisi matrahının tespitinde indirim olarak dikkate alınmaktadır.
Aslına bakarsanız tüm bunların yanında sponsorluk, çoğunlukla büyük bir prestij kazanımı olsa da etkili bir yöntemle harika bir tanıtım ve pazarlama yöntemine de dönüştürülebiliyor.
2012 Londra Olimpiyatları‘na sponsor olan Coca-Cola, P&G, Samsung gibi büyük markalar sosyal medyada inanılmaz bir etki yaratmış ve neredeyse olimpiyatlardan daha çok konuşulmuştu. Farklı bir açıdan bakacak olursak, Puma Afrika’da futbol sponsorluğunu üstlenerek marka bilinirliğini artırmıştı. Aynı taktikle Puma, sponsorluk kapsamında Samuel Eto’o‘yu da desteklemişti.
Sponsorluğun avantajlarını belki saymakla bitiremeyiz ama sponsorluk alma yolunda izleyeceğiniz adımları sayabiliriz.
1. İlk Adım
Küçük bir araştırma yaparak, sponsorluk fırsatlarını araştırın. Mesela dünya çapında tüm sponsorlukların nabzını tutan araştırma şirketlerinin raporlarını incelemekle işe başlayabilirsiniz.
2. Ajans Bulun
Tek başınıza hareket etmek vahim sonuçları meydana getirebilir. Ülkemizde ve yurtdışında faaliyet gösteren birçok ajans var. Bu ajanslardan birini bularak, yararlanın.
3. Brief Verin
Ajanslara vereceğiz briefler sponsorluğunuzun kaderini belirleyebilir. Markanızın ihtiyaçlarını ve hedeflerini açık bir dille paylaşın. Ajanslar doğru sponsoru seçmenizde yardımcı olacaktırlar.
4. Kişiyi, Projeyi Tanıyın
Sponsorluk faaliyetiniz uzun bir zaman dilimini kapsayacaksa yani kısa vadeli değilse sponsor olacağınız -örneğin- kişiyi, projeyi iyi tanıyın. Bu bilgilere sahip olursanız sponsorluğunuzun isabet oranını da artırırsınız.
5. Analiz Yapın
Bir yıl sonunda neler hedeflediğinizi, nelerin gerçekleştiği ile karşılaştırın. Bazı sponsorlukar kendine özgü riskler taşır ve analizleme yapılmadığında bu riskleri fark etmeniz imkansızdır.