Tasarrufu yaşam tarzı haline getirmiş ve kendine özgü yollarla tasarruf yapmayı gelenekselleştirmiş bazı ülkeler var.
Tasarruf denince kendine has özellikleriyle akıllara gelen Almanya, Fransa, Japonya ve listedeki diğer ülkeler tasarrufu nasıl yapıyorlar, kendine özgü tasarruf yöntemleri neler:
İçindekiler
Fransa
Fransa
Tasarrufu seven ve tutumlu oluşlarıyla ön plana çıkan Fransızlar, kesinlikle hediyelere para harcamayı sevmiyorlar. Üstelik tutumlu olabilmek için ikinci el ürünlere de rağbet gösteriyorlar ve ikinci el alışveriş yapmaktan son derece keyif alıyorlar. Fransız araştırma şirketi OpinionWay tarafından yapılan bir ankete göre Fransızların yüzde 50’si kendilerine gelen yeni yıl hediyelerini tekrar satılığa çıkarmış.
Ayrıca, Fransızlar aile bütçelerine katkı sağlamak için otomobillerini de ortaklaşa kullanıyorlar.
Japonya
Japonya
1990’lı yılların başından itibaren kötü ekonomik koşullarla mücadele etmek zorunda kalan Japonlar, neredeyse her şeyden tasarruf yapmayı öğrendiler. II. Dünya Savaşı’nın ardından toparlanan Japonya ekonomisi bugün yaklaşık 4 trilyon dolarlık milli geliriyle, dünyanın üçüncü büyük milli ekonomisi olarak karşımıza çıkıyor.
Tasarruf mu, hemen her şeyden tasarruf yapıyorlar. Son yıllarda geliştirdikleri TOTO adlı teknolojiyle suyu havayla sağlıyorlar. Evet, suyu havayla sağlıyorlar! Hesaplamalara göre bu teknoloji 4 kişilik bir Japon aile için aylık 180 dolarlık tasarruf anlamına geliyor.
İngiltere
İngiltere
İngilizler evde kimse yokken gelenlerin zile basma ihtimaline karşın elektrikten tasarruf yapabilmek için kapı zilini elektrikten kesiyorlar.
İngilizlerin en bilinen bir diğer tasarruf yöntemi de sudan tasarruf etmek için vücutlarındaki köpüğü suyla değil de havluyla temizlemek olduğu biliniyor. Aynı zamanda ikinci el alışveriş siteleri ve ikinci el satış yapan mağazaların da İngiltere’de bir hayli popüler olduğunu söylemeliyim.
Almanya
Almanya
Yakın zamanda Almanya’yı ziyaret ettiyseniz, yeni nesil genç Almanların çok da disiplini olmadığını gözlemlemişsinizdir. Bu durum Almanlar iş hayatına atılınca değişiyor ve disiplin yine kendini gösteriyor. İş ve çalışma konusunda disiplinli olan Almanlar, tasarruf konusunda da oldukça disiplinliler. İstatistiklere göre de Almanlar Avrupa’nın en ekonomik sakinleri olarak karşımıza çıkıyor. Örneğin, Almanlar evlerini yazın serin, kışın da sıcak olabilecek yalıtımlı sistemlerle inşa ediyorlar. Böylece enerjiye çok daha az para harcıyorlar.
Bunun dışında yine istatistiklere göre Almanlar en çok parayı giyime harcıyorlar. Kaliteli giysi alan Almanlar yıllar geçse de aynı giysileri çok daha uzun süre giyiyorlar ve bundan zerre kadar rahatsızlık duymuyorlar. Yıllar sonra giymek istemedikleri giysileri de hayır kurumlarına bağışlıyorlar.
ABD
New York, ABD.
Amerika Birleşik Devletleri’nde bireyler 16 yaşına gelmeden otomobil almak için para biriktirmeye başlıyorlar. Çoğu eyalette 16 yaşında ehliyet sahibi olmak yasal. Hal böyle olunca özel otomobil kullanımı ABD’de pek yaygın. Toplu taşıma ise daha az tercih ediliyor. Diğer yandan ABD vatandaşları aldıkları otomobili yaklaşık 10 yıl süreyle hiç değiştirmeden kullanıyorlar.
Öğrenciler çok daha iyi bilecektir, ABD’de yaygın bir tasarruf yöntemi de ailelerin evlerindeki odalarını kiralıyor olmasıdır. ABD’de kiralık oda bulmanız çok da zor değil. Birçok ABD vatandaşı ek gelir elde edebilmek için evlerinde kullanmadıkları odaları kiralıyorlar.
ABD’de ikinci el alışveriş siteleri de inanılmaz popüler. Sadece bunlarla da sınırlı değil. ABD’de tasarruf yapmak hobi gibi bir şey. Bu ülkenin vatandaşları daha az para harcama ve daha ucuzunu bulma konusunda birbirlerine yardımcı oluyorlar ve onlar için bu bilgilerin paylaşımı zevkli ve önemli bir alışkanlık.