Uykusuzluk ülke ekonomilerini nasıl etkiliyor?
Uykusuzluk ya da yetersiz uyku, ülke ekonomilerine muazzam maliyetler oluşturuyor. RAND Avrupa’nın yaptığı ve geçen yıl sonuçlarını paylaştığı bir araştırmaya göre, uykusuzluk, dünyanın en büyük ekonomileri için hem ciddi hem de oldukça masraflı bir sorun.
Araştırmanın sonuçlarına göre, Amerika Birleşik Devletleri’nde uykusuzluk nedeniyle her yıl 1.2 milyon iş günü kaybı oluşuyor ve bu kaybın ülkeye maliyeti de 411 milyar doları buluyor. Bu büyük rakam da ülkenin gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYİH) yüzde 2.28’ine denk geliyor.
Bir başka ülke Japonya’da ise uykusuzluk 600 bin iş günü kaybına neden olurken, ülke ekonomisi de 138.6 milyar dolar zarara uğruyor.
Yetersiz uykunun, işyerinde daha yüksek mortalite riski yarattığı ve verimliliği düşürdüğünün vurgulandığı araştırmada, ortalama gecede altı saatten az uyuyan kişilerin en az yedi saat uyuyan kişilere göre yüzde 13 daha yüksek mortaliteye sahip olduğu belirlendi. Ayrıca araştırmada günlük verimli uyku oranı her gece için 7 ile 9 saat şeklinde hesaplandı.
RAND Avrupa uzmanları, araştırmanın sonunda uykusuzluğa karşı alınabilecek önemlere de yer verdi. Her gün aynı saatte yatmak ve aynı saatte kalkmak, yatmadan önce cep telefonları; bilgisayarlar gibi teknolojik cihazların kullanımını sınırlandırmak ve düzenli egzersizler yapmak uykusuzluğa karşı alınabilecek bazı önlemler olarak sıralandı.
Aşağıdaki grafik, yetersiz uykunun GSYİH açısından beş OECD ülkesine tahmini yıllık maliyetini gösteriyor.